Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Μνήμες Σουφλίου» – Το νέο ιστορικό-λαογραφικό Λεύκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη


Το λεύκωμα «Μνήμες Σουφλίου» αποτελεί άλλη μία γραπτή μαρτυρία που συμβάλει στον μέγιστο βαθμό στην ανάδειξη και αξιοποίηση του τοπικού λαογραφικού και ιστορικού θησαυρού της πόλεως του μεταξιού, του Σουφλίου. Στις σελίδες του λευκώματος απλώνεται μία σειρά σπάνιων φωτογραφιών που μας μεταδίδουν μέσα από τις απαράμιλλες περιγραφές τους το παρελθόν του Σουφλίου, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων που μας μαρτυρούν και μας επαληθεύουν ιστορικά γεγονότα που συνδέθηκαν με αυτόν τον τόπο.
Μετά την επιτυχή έκδοση του φωτογραφικού άλμπουμ-λευκώματος, ο Ζήσης Φυλλαρίδης επανέρχεται με την έκδοση αυτής της νέας και κατά αρκετά εμπλουτισμένης έκδοσης που κάνει ένα βήμα παραπέρα σε αυτήν την προσπάθεια για την διάσωση και την καταγραφή του λαογραφικού μας πλούτου. Εικόνες από όψεις και κτίρια του Σουφλίου που πλέον δεν υπάρχουν, στιγμές από την «χρυσή εποχή» της μεταξουργίας, παραδοσιακές ενδυμασίες και γιορτές που πλέον σταμάτησαν, φωτογραφίες από παραδοσιακούς γάμους και σχολικές αναμνήσεις, καθώς και δεκάδες κειμήλια που μας άφησαν οι παλιοί Σουφλιώτες, συνθέτουν όλα μαζί μία εικόνα μαγική. Μία εικόνα που αν και χάθηκε για πάντα, παραμένει αποτυπωμένη μέσα σ’ αυτό το ιστορικό-φωτογραφικό λεύκωμα για να θυμίζει και να καθοδηγεί.
Την έκδοση του λευκώματος «Μνήμες Σουφλίου» χρηματοδότησε η Νομαρχία Έβρου, ενώ εκδόθηκε με την συνεργασία και την στήριξη του Λαογραφικού Μουσείου Σουφλίου «Τα Γνάφαλα». Την έκδοση ανέλαβε η Angohellenic-Εκδόσεις Πέλτη Α.Ε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία για την 1η έκδοση του λευκώματος «Μνήμες Σουφλίου»

«Στις σελίδες του λευκώματος απλώνονται δεκάδες εικόνες του παρελθόντος που κάποιοι Σουφλιώτες ασφαλώς δεν έζησαν, προσώπων που με κάθε τρόπο ξεχώρισαν και καταστάσεων για τις οποίες άκουγαν από τους παλαιότερους μέσα από ιστορίες και διηγήσεις. Εικόνες που σε κάποιους φέρνουν μνήμες από το παιδικό τους παρελθόν ενώ σε άλλους εικόνες του απόμακρου παρελθόντος»

Ελευθεροτυπία, 18/01/2010


Στα 8 κεφάλαια του Λευκώματος θα συναντήσετε θέματα σχετικά με τη Μεταξουργία, θα περιηγηθείτε σε όψεις και τοποθεσίες του Σουφλίου, θα παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την ζωή της πόλης, θα γνωρίσετε παραδοσιακά επαγγέλματα, θα θαυμάσετε παραδοσιακές ενδυμασίες και θεατρικά δρώμενα, θα συγκινηθείτε με σχολικές και οικογενειακές φωτογραφίες, θα μάθετε, θα ψυχαγωγηθείτε και θα νοσταλγήσετε. Αυτές οι εικόνες φωτίζουν ένα μέρος της μακραίωνης διαδρομής της κοινωνίας του Σουφλίου και των ανθρώπων της, υπενθυμίζουν παλιότερα πρότυπα και αξίες, καθρεπτίζουν στοιχεία της ταυτότητας αυτής της κοινωνίας.

Ο Νομάρχης Έβρου, Νικόλαος Ζαμπουνίδης


Οι Μνήμες Σουφλίου είναι ένα βιβλίο που σε οδηγεί σε όλα αυτά τα διαφορετικά κομμάτια του Σουφλίου. Και όντως τελειώνοντας αυτό το βιβλίο θα πείτε ναι, τώρα κατανοώ τούτο τον τόπο καλύτερα, ακόμα και για μας που ζούμε σε αυτόν και τον θεωρούσαμε οικείο μας. Ίσως βέβαια από την άλλη να σου ανοίγει άλλη μια πύλη για όσα μόλις έμαθες και εμφανίστηκαν μπροστά σου, να αντιληφθείς πόσα λίγα εν τέλει γνωρίζεις για τον τόπο, τον δικό σου. Αυτό το λεύκωμα του Ζήση Φυλλαρίδη είναι ένα υπέροχο κειμήλιο για όλους εμάς που θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις ιστορίες, αυτές τις μνήμες του Σουφλίου.

Δήμητρα Μπουρουλίτη, Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου “Τα Γνάφαλα”

Τηλ. 6947 68 71 98 E-mail: Zfyllaridis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: